Ehkäise nivelrikkoa säännöllisellä liikunnalla ja terveellisillä elämäntavoilla

Nivelrikko on maailman yleisin nivelsairaus. Sen perimmäistä syytä ei tiedetä, mutta sille altistavia tekijöitä on tunnistettu. Altistavia tekijöitä ovat muun muassa ikä ja sukupuoli (naisilla esiintyvyys on suurempi kuin miehillä). Yleisiä nivelrikolle altistavia tekijöitä, joihin voi itse vaikuttaa, ovat ylipaino sekä hyvin vähäinen tai toisaalta kovin raskas liikunta. Lisäksi poikkeava mekaaninen kuormitus nivelen alueella voi johtaa lopulta nivelrikkoon. Myös perintötekijöiden uskotaan vaikuttavan nivelrikon ilmenemiseen.

Nivelrikkoa voidaan riskeistä huolimatta ehkäistä ennalta. Esimerkiksi säännöllinen, niveliä vain vähän kuormittava liikunta ja terveet elämäntavat ovat tehokkaita keinoja nivelrikon ehkäisyssä.

Nivelrikon etenemistä voidaan hidastaa

Nivelrikko ei ole vain nivelruston kulumisesta aiheutuva tila, vaan koko nivelen alueen sairaus, joka aiheuttaa muutoksia rustoon, luuhun, nivelkalvoihin ja ympäröiviin lihaksiin. Nivelrikkoon ei ole parantavaa hoitoa, mutta sen etenemistä voidaan hidastaa ja siitä aiheutuvia oireita lievittää. Hoidon tavoite onkin pitää nivel mahdollisimman kivuttomana ja toimintakuntoisena.

Nivelrikko aiheuttaa kipua, joka on aluksi usein jomottavaa ja pahenee liikkuessa. Myöhemmin kipua voi ilmetä myös levossa ja yöllä, jolloin yöuni voi häiriintyä. Usein nivelrikkoinen nivel tuntuu jäykältä liikkeelle lähdettäessä ja levon jälkeen. Myös kyykistyminen, seisomaan nouseminen ja istuutuminen voivat tuntua vaikeilta.

Fysioterapia, kevyt liikunta ja painonhallinta ovat nivelrikon tärkeimmät hoitomuodot

Nivelrikon hoito perustuu kivun hallintaan ja toimintakyvyn ylläpitoon. Ensisijaisesti hoidoksi suositellaan lääkkeettömiä hoitomuotoja: fysioterapiaa ja niveliä kuormittamatonta liikuntaa. Painonhallinta on tärkeä tekijä nivelrikon oireiden lievittämisessä.

Kipulääkitys ei ole ensisijainen eikä koskaan ainoa nivelrikon hoitomuoto. Sitä käytetään vain niissä tilanteissa ja sen aikaa, kun kipu estää niveltä kuntouttavan toiminnan.

Mentolia sisältävä voide hillitsee nivelrikkokipua

Lääkkeettömistä hoidoista nivelvaivoista aiheutuvia oireita lievittää erityisen hyvin mentolia sisältävä Arthro Nivelvoide. Voiteen sisältämä mentoli laskee ihon lämpötilaa hallitusti, joten se synnyttää iholle miellyttävän viileän tunteen. Lisäksi verenkierto lisääntyy ja lihakset rentoutuvat mentolin vaikutuksesta. Lisäksi voide sisältää kondroitiinisulfaattia, glukosamiinisulfaattia ja MSM:ää.

Nivelvaivojen itsehoitoon sopivat Arthro Nivelvoiteen kanssa käytettäviksi Arthro Caps -kapselit, jotka sisältävät kondroitiinisulfaattia, glukosamiinia, C-vitamiinia, hyaluronihappoa, kollageenia ja polysakkarideja. Kapseleiden sisältämä  C-vitamiinia edistää normaalia kollageenin muodostumista rustojen normaalia toimintaa varten.

Lue lisää Artho Nivelvoiteesta ja Artho Caps -kapseleista!